Sâmbătă, 30 martie 2024, începând cu ora 10.00, în organizarea Colegiului Economic Administrativ Iași, se va desfășura a X-a ediție a Târgului Național al Firmelor de Exercițiu ”Pași spre succes”, proiect înscris în Calendarul Proiectelor Educative Extrașcolare Naționale și Internaționale 2024, cu finanțare M.E., Anexa 1, poziția 81.
Evenimentul se va desfășura în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, Universitatea “Al. I. Cuza” Iași, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor Iași, Centrul de Afaceri Expert Mind, Asociația Antonia pentru Educație și Inovare Socială, Centrul National pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT), fiind găzduit de către Universitatea “Al. I. Cuza” Iași Sala – Pașilor Pierduți și Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor.
Competiția a trezit interesul unui număr de 74 de firme de exerciţiu din ţară și Republica Moldova. Elevii din județele Iași, București, Bistrița, Constanța, Vrancea, Maramureș, Galați, Sibiu, Cluj, Botoșani, Alba, Suceava, Bacău, Satu Mare, Timiș și Chișinău vor concura la cele 8 secțiuni de concurs: prezentarea firmei de exercițiu în limba română, prezentarea firmei de exercițiu în limba engleză, tranzacții, stand, spot publicitar, site, materiale publicitare, catalog.
Firma de exercițiu reprezintă o simulare a unei firme reale. Este înființată de către elevi sub atenta îndrumare a cadrelor didactice care le și coordonează. Activitatea ei se desfășoară conform legislației în vigoare pentru firmele reale și este supervizată de Centrala Rețelei Firmelor de Exercițiu (ROCT) din cadrul CNDIPT prin intermediul unei platforme virtuale.
Obiectivul general al învăţării prin firma de exerciţiu îl reprezintă dezvoltarea spiritului antreprenorial, prin familiarizarea elevilor cu activităţile specifice unei firme reale, simularea operaţiunilor şi proceselor economice caracteristice mediului real de afaceri, perfecţionarea limbajului specific, dezvoltarea de competenţe şi atitudini necesare unui întreprinzător dinamic: creativitate, gândire critică, rezolvarea de probleme, luare de decizii, asumarea responsabilităţii, lucru în echipă, iniţiativă, perseverenţă, autoorganizare şi autoevaluare a resurselor individuale, flexibilitate.
Prin utilizarea metodei firma de exercițiu, se facilitează trecerea absolvenţilor învăţământului profesional şi tehnic de la şcoală la viaţa activă.