Școala de Vară pentru Economiști (EconomIS)
FEAA – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor a organizat în perioada 5-18 iulie 2021 ultima ediție a Școlii de Vară pentru Economiști (EconomIS) a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași finanțată de către Banca Mondială prin Proiectul privind Învățământul Secundar (ROSE) al Ministerului Educației.
150 de elevi de liceu, cu precădere din grupuri dezavantajate socio-economic, au avut parte în luna iulie a ultimilor trei ani, de o experiență inedită la cea mai mare facultate de economie din regiunea Moldovei.
Un program intens și diversificat de două săptămâni a inclus cursuri reprezentative pentru fiecare program de studiu al facultății, ateliere de lucru ca simularea unui examen și studentul Erasmus, sesiuni de consiliere profesională și orientare în carieră, precum și vizite de studiu la instituții financiar-bancare, instituții publice, incubatoare de afaceri și companii din Iași pentru înțelegerea exigențelor pregătirii universitare și oportunităților profesionale din domeniile economiei și administrării afacerilor.
Evenimentul a inclus și participarea elevilor la numeroase activități recreative, competiții sportive și evenimente culturale, împreună cu studenți consultanți din ligi și asociații studențești ale FEAA, care le-au oferit acestora oportunitatea de a se familiariza cu facilitățile campusului universității și cu patrimoniul artistic și cultural al Iașului universitar, pentru o înțelegere cât mai completă a tuturor aspectelor vieții de student economist în Iași.
Directorul proiectului – conf. dr. Silviu Ursu din Departamentul Finanțe, Monedă și Administrație Publică al FEAA este entuziasmat de succesul evenimentului: „Au fost trei ediții de succes ale școlii de vară EconomIS derulate în condiții foarte diferite. Am început într-un context favorabil, al normalității pre-pandemice din 2019, am fost nevoiți să achiziționăm tablete și să ne mutăm în online anul următor și am revenit cu succes în sălile de curs, în prezentul atipic al restricțiilor impuse de pandemie în 2021. Totuși, atunci când un elev aflat la prima experiență în afara liceului său îți transmite că „profesorii, consultanții, colegii sunt minunați; am devenit ca o familie în care toată lumea este apreciată” e un semn clar că ai reușit. Le mulțumesc pentru profesionalismul și energia pozitivă transmisă în cei trei ani de proiect celor peste 50 de specialiști ai universității – profesori din toate departamentele FEAA, experți în consiliere profesională și orientare în carieră, personal administrativ și studenți consultanți, dar mai ales doamnei prorector Mihaela Onofrei și doamnei Corina Berica din Biroul Proiecte de Dezvoltare, fără dorința și implicarea cărora în derularea proiectului ROSE în UAIC, această experiență unică pentru elevii ar fi fost probabil diferită. Aprecierile și gratitudinea mea merg și către partenerii consacrați ai FEAA din mediul de afaceri local, precum Primăria Iași, Banca Națională a României, Banca Română pentru Dezvoltare, Fab Lab Iași, Continental, Hotel Unirea, ThinSlices, INNVISION, SCC și UniCredit Services pentru entuziasmul cu care au răspuns solicitărilor noastre de a facilita vizitele de studiu ale elevilor într-un context dificil. Nu în ultimul rând aș dori să îi mulțumesc colegului meu – domnul conferențiar Iulian Ihnatov pentru asistența neprețuită în rezolvarea tuturor problemelor administrative ale acestui proiect deloc simplu. Încheiem cu satisfacție și optimism Școala de Vară pentru Economiști EconomIS în care am demonstrat din nou că atunci când există motivația și sunt puse la dispoziție resursele corespunzătoare, orice proiect poate fi încheiat cu succes, indiferent de provocări. Dragi elevi, vă așteptăm din nou la FEAA ca studenți economiști!”.