Blog

,

Barr-Mosenthal Award, oferit de Asociația Americană de Cercetare în Literație (LRA), pentru prima dată în România

Carina Brânzilă, asistent dr. la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a adus în România – și în Europa – , pentru prima dată, un reputat premiu internațional, câștigând în luna noiembrie 2020 Barr-Mosenthal Award, oferit de Asociația Americană de Cercetare în Literație (The Literary Research Association, LRA). Câștigătorii acestui premiu sunt anunțați personal de către președintele juriului internațional, care selectează dintre aplicanții fiecărui an, iar comunitatea științifică internațională este informată despre acest eveniment în cadrul conferinței internationale anuale a Asociației de Cercetare în Literație, care are loc, încă din 1952, la sfârșitul lunii noiembrie în Statele Unite ale Americii. De altfel, în cadrul acestei conferințe de renume, care în 2020 s-a desfășurat online între 30 noiembrie și 5 decembrie,  tocmai a fost anunțată și decernarea premiului pentru acest an.

Literary Research Association (LRA) este o asociație universitară de prestigiu din Statele Unite, înființată în 1950. Aceasta reunește profesori universitari și cercetători internaționali, o comunitate academică diversă, ce promovează cercetarea în domeniul literației. Mediul mutlicultural și multilingvist în care trăim astăzi promovează un dialog internațional care încurajează cercetarea riguroasă, diversă din punct de vedere metodologic și asumată din punct de vedere social, specialiști din întreaga lume reunindu-se în acest scop sub umbrela LRA.

Ca parte centrală a misiunii sale, LRA mentorează și sprijină viitoarele generații de cercetători în literație și profesorii din mediul academic. Graţie unor donații generoase, a fost înființat acum trei ani un premiu internațional, numit Barr-Mosenthal Award (după numele unor personalități de prestigiu în domeniul cercetării literației), care este decernat  anual de către un distins juriu internațional țărilor non-OECD, pentru a veni în sprijinul cercetării emergente în literație la nivel academic. Acest premiu este pentru prima dată decernat în România, și chiar în Europa, și constă într-un grant menit să ajute câștigătorul – precum și universitatea din care acesta provine – să aprofundeze cercetarea în domeniul literației. În acest caz, este vorba de achiziționarea unor materiale educative, precum manuale de uz universitar, jurnale de studiu și chiar formări online, utile catedrei de limbi străine ERI din cadrul FEAA, profesorilor acesteia, și, nu în ultimul rând, studenților acestei facultăți. De asemenea, pe parcursul unui întreg an calendaristic, câștigătorul trebuie să țină legătura cu LRA printr-un sponsor, care va monitoriza desfășurarea activităților. În cazul de faţă, prof. Mihaela Gazioglu, de la Universitatea Clemson din Carolina de Sud, va colabora cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prin laureata din acest an a premiului. Spre finele lui 2021, câștigătorul trebuie să își prezinte activitatea desfășurată, precum și rezultatele cercetării, și este invitat să participe la conferința anuală a asociației.

Carina Brânzilă este asistent universitar doctor și predă limba engleză pentru afaceri în cadrul Departamentului de Relatii Internaționale al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Doctorat magna cum laude în literatura pentru copii și didactica limbii engleze, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Calificări internaționale prestigioase: NILE, CELTA si CELTA YLE. Profesor British Council România, centrul de predare din Iași, 2014-2020. În prezent, examinator Cambridge pentru British Council România.

Sursa: https://bookhub.ro/