Blog

,

SMART FEAA – sistemul inovativ digital de monitorizare a prezenței studentilor la curs în competitia Țara lui Andrei

Pentru prima dată Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor – FEAA Iași participă cu un proiect în competiția Țara lui Andrei. Organizată de OMV Petrom, sub deviza RO-Smart, linia de finanțare are un buget de 500.000 de euro, fondurile per proiect fiind de max. 45.000 euro. Direcțiile de finanțare urmărite de Țara lui Andrei sunt educația, transportul, infrastructura, mediul și sănătatea.

Proiectul înscris se numește SMART FEAA și este un sistem digital inovativ de monitorizare a prezenței studenților la cursuri. Proiectul se va baza pe NFC(Near Field Communication) o tehnologie dezvoltată în 2004, dar care este tot mai utilizată în ultimul timp. Un exemplu poate fi Universitatea de Tehnologie și Economie din Budapesta, unde printr-un sistem similar s-a monitorizat activitatea a 1100 de studenți în cadrul a 8 cursuri care se desfășurau în 7 amfiteatre diferite. În cadrul proiectului pilot s-au utilizat carduri de student, dar  SMART FEAA va funcționa prin utilizarea telefoanelor personale. De asemenea, vor fi plasate în sălile de curs cititoarele NFC care sunt terminale capabile să accepte date transferate de telefoane NFC prin taguri NFC. Sistemul va fi integrat cu platforma actuală de elearning – Moodle, dar și cu aplicații deja existente în FEAA – precum aplicația pentru săli de curs, seminar și laboratoare, aplicația de generare orare sau portalul de informare. Tehnologia folosită are costuri reduse și poate fi ușor scalabilă. Infrastructura creată va permite facultății să extindă funcțiile si beneficiile oferite către studenți, dar și către profesori sau personal administrativ.

Iată ce a declarat lect. univ. dr. Patricia Bertea, inițiatoarea proiectului:

” Fiind un proiect pilot realizat la nivelul facultății doar pentru sălile de curs, urmărim ca în viitor proiectul să fie extins și la nivel de săli de seminarii și laboratoare. Estimăm că efectele proiectului vor rezista în timp și vor avea impact asupra instituției, dar și asupra comunității. În primul rând, acest proiect implică digitalizarea facultății și a proceselor suport ale actului formativ (monitorizarea prezenței) ceea ce este un trend necesar a fi urmat. Mai mult, inovația tehnologică pe care o propunem prin NFC are potențialul de a fi aplicată pe viitor în facultate și pe alte procese, cum ar fi examinarea studenților, acces bibliotecă, acces infrastructură de co-working sau creare de comunități de învățare.”

Printre beneficiile SMART FEAA putem menționa o raportare a prezenței la nivel de facultate, cursuri individuale, profesor și student. Practic, se va putea urmări rapid prin intermediul tehnologiei, în timp real, care este numărul de studenți care participă la cursuri.

Iulian Clain, administrator FEAA, vorbește despre impactul unui asemenea sistem la nivel de instituție:

” Smart FEAA este un proiect cu un impact major la nivel instituțional deoarece este un pas înainte în digitalizarea educației, un pas mai aproape de studenții noștri, aducând transparența și ajutând la eficientizarea timpilor de lucru pentru cadrul didactic și echipa administrativă. Un astfel de sistem este doar începutul și arată deschiderea către tendințele actuale de evoluție. Aș mai adăuga că suntem foarte încântați de implicarea companiilor în comunitate și felicităm OMV-Petrom pentru astfel de inițiative.”

Competiția RO-Smart Țara lui Andrei se desfășoară în perioada 5-28 iunie. Până pe 19 iunie proiectul SMART FEAA poate fi votat aici https://www.taraluiandrei.ro/ro-smart?i=105#/proiecte-semifinaliste

Ulterior, juriul va selecta 25 de proiecte din cele cinci domeniii care vor intra în competiția finală unde echipele vor trebuie să prezinte pitchul în fața juriul și, în final, se vor decide proiectele câștigătoare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *