Am dat iarăși startul probei „două săptămâni - examene". ? ? Iată ce trebuie să faceți pentru a termina sesiunea cu rezultate foarte bune.
„Dacă sunt convinsă că am învățat ceva foarte bine în cele 4 sesiuni prin care am trecut până acum, atunci mă refer la faptul că am învățat… să învăț! La urma urmelor, este o artă să recapitulezi tot ce ai acumulat într-un semestru în doar câteva nopți și zile, dar nimic nu este imposibil pentru noi! Astfel, vă punem la dispoziție și câteva dintre sfaturile noastre, atât pentru ”boboceii” ce trec pentru prima oară printr-o astfel de experiență, cât și pentru cei ce au câteva sesiuni la activ- mereu este loc de mai bine. ?
Astfel, înainte de a învăța…
1️⃣ Creează un mediu favorabil studiului
Indiferent de gradul de energie cu care ai pornit în această nouă aventură, e posibil să nu obții rezultatele dorite dacă telefonul primește notificări la fiecare 2 minute, camera nu este aerisită, iar locul ales pentru învățat nu te îndeamnă la această activitate. Din acest motiv, pentru a fi eficient, cel mai bine este să pornești la drum prin eliminarea tuturor elementelor care te pot distrage (telefon, televizor, rețele sociale deschise în browser pe laptop, o carte pe care abia aștepți să o termini etc.) și crearea unui mediu cât mai minimalist, astfel încât învățatul să pară cât mai distractiv pe moment: aerisește bine camera, nu învăța niciodată în pat - alege mai degrabă un birou, unde poziția corpului pe scaun te va determina să te concentrezi la ce ai cu adevărat de făcut, nu la orice altceva ai putea face. ?
2️⃣ Stabilește-ți obiectivele
Deși este un pas neglijat, este foarte important să fie luat în calcul. De ce? Niciodată nu vei învăța degeaba niște informații! Ajungem des la astfel de afirmații deoarece nu avem bine stabilite obiectivele. Poate că tu alegi să înveți pentru că vrei să îți menții poziția la buget și un statut bun printre colegi. Poate că unul dintre colegii tăi învață pentru că iubește să adune cât mai multe informații. Câți indivizi suntem, atâtea obiective individuale. Nu uitați să le stabiliți pe ale voastre!
3️⃣ Descoperă-ți stilul de învățare!
Știind cum înveți cel mai ușor vei putea face din această activitate ceva foarte plăcut! Spre exemplu, eu învăț mult vizual, cu scheme, diagrame, încercuit, mult scris pe marginea cărților, cât mai colorat posibil! Tu, în schimb, poate ai un stil de învățare auditiv, astfel încât știi tot după ce ai frecventat cursurile și seminariile și nu ai nevoie de studiu în plus! Sau, dimpotrivă, cu o singură citire poți merge la examen fără probleme! Dacă nu știi ce stil de a învăța ai, sunt numeroase teste on-line care te pot ghida în acest sens!
4⃣ Caută momentul din zi în care ești ”la înălțime”
Un mic sfat prietenesc: nu-ți pierde noaptea dinaintea examenului cu cartea în brațe dacă momentul tău cel mai productiv din zi nu este după lăsarea întunericului! Nu doar că nu va avea niciun efect, dar un creier obosit nu poate da randament maxim a doua zi!
Noi recomandăm studenților să își găsească fiecare acel interval din zi în care simt că pot muta munții din loc și să profite de acele câteva ore studiului intensiv. Vă promitem că acest mic efort merită!
În timp ce înveți...
5⃣ Scrie pentru a reține mai ușor!
Știu că mai sus am menționat că depinde foarte mult de stilul de a învăța fiecare, însă este unanim acceptat faptul că scriind informații, le reții mult mai ușor decât printr-o simplă citire. Astfel, dacă simți că ai un subiect ce ți se pare imposibil de aprofundat, trebuie doar să mai încerci! Scrie ce nu înțelegi, informează-te, transcrie și vei vedea ce ușor este de înțeles după.
6⃣ Folosește culori și sticky notes!
Nu doar că e mult mai plăcut să lipești prin carte tot felul de foițe colorate, dar e și un mod facil de a trece repede prin conținutul unei cărți la o scurtă recapitulare dinaintea examenului. Important: în notițe se trec doar cuvinte, concepte, idei foarte scurte, în niciun caz fraze întregi.
7⃣ Conexiuni și legături
Unul dintre cele mai ușoare moduri de a asimila informații care par imposibil de memorat este de a găsi o legătură între acestea și alte cunoștințe pe care deja le deții. Spre exemple, cifrele pot fi puse în relație cu o dată de naștere sau a unui eveniment important pe care nu ai cum să îl uiți vreodată, pentru liste de atribute poți crea acronime cât mai interesante, poți face paralele între concepte de la materii diferite și așa mai departe.
8⃣ Eat Light & Take Some Breaks & Work Hard
Știm că vă place să munciți mult pentru a vă îndeplini visele, dar nu uitați că organismul uman nu funcționează pe bază de aer și apă! Luați-vă zilnic aportul de nutrienți și nu uitați că pauzele de masă sunt destinate și relaxării celulelor nervoase, care numai bine revin în forță după ce s-au odihnit cum se cuvine. Randamentul va fi unul mai bun decât dacă ați sări mesele pentru a învăța în continuare - îngăduiți-vă mici pauze pentru voi, iar corpul vă va răsplăti cum se cuvine.
După ce înveți...
9⃣ Ajută-ți colegii!
Nu există mod mai bun de a învăța decât prin a împărtăși colegilor și chiar prietenilor ce ai asimilat tu în ultimul timp. Nu doar că vii în ajutorul celor care din diverse motive nu au reușit să ajungă la asemenea performanțe, dar îți fixezi mult mai bine informațiile la nivelul celulelor nervoase - astfel, practici și arta învățatului pe termen lung!
? Notele sunt doar niște cifre!
Învățăm pentru că vrem, dar și pentru satisfacția obținerii unor note bune. Avem dreptate?
Însă, important este să realizăm că, de fapt, ele nu sunt decât niște cifre, care arată doar cunoștințele pe care un individ le deține la un moment dat... și atât. Asta nu spune nimic despre modul tău de a fi sau despre cât timp ai petrecut cu toate cărțile în brațe. Nu uita că, atâta timp cât ai făcut tot ce ai putut, ar trebui să fii mândru de nivelul pe care l-ai atins.
1⃣1⃣ O mică plimbare înainte de examen!
Cel mai bine înainte de proba finală este să mergi la pas, liniștit, către sala de examen - fără cărți, fără foi, fără materiale ajutătoare Mergi cu încrederea că ai asimilat cât ai putut și că examenul nu este un capăt de lume. Ia fiecare probă în parte cu calm - timp este, informație este, noi vă dorim tuturor subiecte pe care să le cunoașteți și rezultate pe măsură!”
Succes în sesiune!
?? Autor:
Maria-Elena Irina
#StudentlaFEAA #sesiune #examene ... See more